• Пилоти излязоха на протест в подкрепа на БФАС
  2019-04-24 22:07:08
  Част от водещите ни автомобилни пилоти протестираха днес в подкрепа на БФАС. Миналата седмица лицензът на федерацията бе отнет от Министерството на спорта и беше даден на новосформираната Автомобилна Федерация на България. Протестът се състоя първо пред Министерския съвет, където продължи около 1 час. А след това се премести...
 • От БФАС обявиха: Ще си търсим правата и няма да се примирим
  2019-04-24 21:58:41
  Председателят на БФАС Владимир Илиев заяви, че управляваната от него организация ще си търси правата и няма да се примири с настоящата ситуация. А тя е, че от края на миналата седмица БФАС остана без лиценз от Министерството на спорта. Той беше даден на новооснованата Автомобилна Федерация на България, ръководена от Камен...
 • Националният дрифт шампионат стартира в Сливен
  2019-04-23 21:09:49
  За поредна година град Сливен ще приюти най-добрите пилоти от „Български дрифт шампионат“. Дългоочакваното дрифт мероприятие ще се проведе на 4-5 май на писта „Бършен“, давайки официален старт на сезона на най-бързо набиращата популярност мотор-спорт дисциплина у нас.Очакванията са за...
 • Ленкова, Георгиев, Луканов и Караньотов с успешен финал на Серес
  2019-04-21 21:09:55
  Пистата „Серес“ в Гърция бе отново домакин на BMU European Road Racing Championship между 19 и 21 април. През уикенда се проведоха трети и четвърти кръг от първенството. В тях се включиха общо 105 състезатели от България, Гърция, Сърбия, Румъния, Турция, Македония, Израел и Канада. Събитието бе посетено от...
 • Състезателите на Кида Моторспорт си тръгнаха със смесени чувства след двата старта на Серес
  2019-04-21 20:52:02
  Пистата „Серес“ в Гърция посрещна трети и четвърти кръг на BMU European Road Racing Championship. Това се случва за втори път тази година, след като месец по-рано трасето в южната ни съседка отново бе домакин на надпреварата. Участие в двата рунда взеха над 100 участника, а сред тях бяха и състезателите на МСК...
БФАС: Сезон през 2019 г. ще има

Сезон през 2019 г. в България в различните автомобилни дисциплини ще има. Това обявиха членовете на действащия понастоящем Управителен съвет на БФАС Александър Ковачев, Николай Златков и Иван Шопов на национална среща, проведена в Стара Загора. Председателят на федерацията Владимир Илиев не присъства, за което той поднесе своите извинения в писмено съобщение.

Преди 3 седмици лицензът на федерацията към ФИА (Международната автомобилна федерация) бе отнет от носителя на правата СБА (Съюзът на българските автомобилисти). Това породи много спекулации и тълкувания дали това не означава и отнемане на лиценза на федерация към Министерството на младежта и спорта у нас.

 Според членовете на УС за момента няма основания да се смята, че това ще се случи, тъй като по думите им федерацията отговаря на всички изисквания.
 

„БФАС спазва закона, има лиценз да упражнява дейност у нас, каза Ковачев. – Има подписани споразумения с организаторите на състезанията. Сезон ще има и календарът, който публикувахме вече, не е случаен.”

Шопов уточни, че е възможно промени в датите на календара да има заради предстоящите местни избори в края на октомври.

Според тримата самото отнемане на лиценза от Министерството е сложен и дълъг процес, за който трябва да има достатъчно основания. А такива реално няма. А едно отнемане би довело до нулев сезон у нас.

Единственото нещо, което не изпълнява към момента като изисквания, е липсата на лиценз към ФИА. И в тази връзка БФАС е предприела нужните действия да кандидатства пред международната федерация за такъв още от миналата година.

Самата федерация е взела и необходимите мерки да запознае съответните институции у нас за създалата се ситуация.

Неясен остава въпросът за международните лицензи. Пилотите, които искат да карат в чужбина, трябва да получат такъв от СБА. А те се издават само при наличен лиценз от БФАС.

Според Златков мотивите на СБА и нейният председател Емил Панчев за отнемане на лиценза са неоснователни.

А именно проблемите между сегашното ръководство и новоизбраното на Калоян Станчев. Последният не може да дойде на власт заради 6-те жалби.

Ковачев, който е подал една от жалбите, заяви, че мотивът му да подаде такава е, че проведените избори за УС през април 2018 г. според него са били манипулирани. Като е имало премахване на точка от дневния ред.

Относно новосъздадената Автомобилна федерация на България от Камен Михайлов, според тримата членове на УС това е част от кампания на Михайлов и СБА срещу БФАС. Според тях, тя цели да оказва натиск на сегашното ръководство и да го принуди да се оттегли от управлението. Шопов смята още, че СБА иска да запази лиценза си към ФИА заради наличието на 2-ма нейни представители в централата.

Беше разяснено, че ако в близко бъдеще Калоян Станчев и неговият екип дойдат на власт след като излезе решението на съда относно 6-те жалби, то хора, които членуват в новата федерация на Камен Михайлов, няма да имат право да са членове на УС на Станчев.

Златков обеща, че през новия сезон ще бъде засилен техническия контрол в състезанията за всички дисциплини. На въпрос на председателя на АСК Стара Загора Илия Бояджиев защо рали България е проведено с помощта на пари, платени на БФАС от клубовете за лицензите, Тихомир обясни, че  в ръководството са преценили, че е по-добре все пак състезанието да се състои. Сериозни спонсори на състезанието не са намерени заради промяната на датата и неяснотата около статута на състезанието – дали ще е кръг от Европейския рали трофей или не.

Източник: ClubS1.bg