• БФК награди призьорите в картинга
  2021-02-22 16:26:49
  Българската федерация по картинг - Национални картинг серии (БФК-НКС) награди официално призьорите в различните класове за отминалата 2020 година. Церемонията се състоя вчера при много добра организация в Културния център в Стара Загора. Своите купи получиха първите трима състезатели от всяка категория. За жалост една голяма...
 • ЕКО България и Мартин Чой продължават успешното си партньорство и през 2021 година
  2021-02-19 18:14:53
  ЕКО България и най-добрият български състезател по мотоциклетизъм на писта, Мартин Чой, продължават партньорството си и през 2021 година. Компанията е генерален спонсор за 11-а поредна година на единствения българин участвал на знаменитото състезание „24 часа на Льо Ман“.Мартин Чой има 26 титли от национални и...
 • Мотоциклетизмът с повече шоу, повече състезатели и нова писта в Пловдив
  2020-12-08 18:09:49
  „Цял живот съм мечтал да направя ново трасе“, разкри днес в Пресклуб „България“ новият президент на БФ Мотоциклетизъм Ангел Траков. Активният състезател на писта и членовете на новоизбрания Управителен съвет представиха програмата си за управление на един от най-привлекателните...
 • Ожие и Инграсиа със седма титла в WRC
  2020-12-06 14:15:03
  Френското дуо на Toyota Gazoo Racing Себастиен Ожие и навигаторът му Жулиен Инграсиа спечелиха седмата си титла в световния рали шампионат. Това стана днес, след победа на екипажа в последния кръг за сезона, който се проведе в Италия. Двамата завършиха пред двата автомобила на Hyundai - Дани Сордо и Карлос дел Барио записаха...
 • Ожие повежда в Италия, вече е на крачка от 7-ма титла
  2020-12-05 15:26:30
  Себастиен Ожие с навигатор Жулиен Инграсиа (Toyota Gazoo Racing, Toyota Yaris WRC) поведе в ACI Rally Monza, последен кръг от световния рали шампионат за 2020 година. Френското дуо поведе пред Дани Сордо и Карлос дел Барио (Hyundai Motorsport, Hyundai i20 WRC), трети в класирането останаха действащите шампиони От Танак и...
Борис Барболов стана шампион за 4-и път в Auto-Kart Championship

Последният 8-и кръг от националния любителски шампионат по картинг Lotus Sofia Auto-Kart Championship видя развръзката в спора за титлата за сезон 2020. Състезанието се проведе на картинг писта Лаута в Пловдив миналата събота, 24 октомври. Това съобщава auto-kart.com. Борис Барболов от отбора на Lotus SF се окичи с рекордна 4-та титла в шампионата след тежка битка, в която дори не успя да достигне до подиума в състезанието, но спечелените точки от надпреварата му бяха достатъчни, за да се поздрави като шампион. Основният му конкурент, съотборника му Данаил Варсано, финишира трети, на позиция пред Барболов, но това не му беше достатъчно, за да се пребори за титлата. Победата в състезанието грабна пловдивчанина Виктор Николов от Iceman Racing, а втори завърши съотборника му Максимилиян Колев.

 

Отново три манша от по 15 състезателни обиколки по схемата „всеки срещу всеки“ определиха класирането. За участие се записаха 11 състезатели, които бяха разделени в 3 групи – A, B и C, респ. маншовете също бяха три, като битките бяха между пилотите от групи A-B, B-C и A-C в отделните маншове.

 


Б. Барболов (1), Т. Маринов (11), Кр. Цолов (6) и М. Великов (8) в първи манш / снимка: Каролина Шулейевска

 

В първи манш, пряката битка между Борис Барболов и Данаил Варсано завърши с успех и лек превес за Варсано, който се бори през почти всички обиколки с Виктор Николов за първото място, но в крайна сметка отстъпи пред най-малкия участник в състезанието и респ. шампионата за тази година. Барболов се пребори за третото място след много здрава битка с миналогодишния шампион Тома Маринов (Pro Racing Team), отпаднал от борбата за титлата по-рано този сезон, след пропуснати 2 състезания заради контузен глезен, който все още го измъчваше в известна степен и не му позволяваше да стъпва напълно спокойно. В края на манша, Барболов успя да настигне Николов и Варсано и дори направи опит да се пребори за още една позиция напред. Заради тази си неуспешна атака той пое риска да завърши зад Тома Маринов, но бързо се върна на третата позиция и дори отново настигна лидерите, но тогава дойде карирания флаг. Редът на финиширане бе Николов, Варсано, Барболов, Маринов. Класирането допълниха новака Михаил Великов, Красимир Цолов (Lotus SF), Павел Петков и Стоян Момчилов от Benkovski Team.

 


Н. Димитров (2), Кр. Цолов (8) и П. Петков (5) във втори манш / снимка: Каролина Шулейевска

 

Във втори манш Максимилиян Колев не допусна изненада и спечели манша, след като поведе още след старта, а Данаил Варсано отново завърши втори, след като още в първите обиколки беше пропуснат от Тома Маринов, останал плътно зад него на третата позиция до края на манша. По-назад, самотен на 4-тата позиция остана Калоян Костадинов, а зад него Красимир Цолов, завърналия се след дълги години пауза от картинг пистите 3-кратен шампион Николай Димитров и Павел Петков водеха най-интересната борба в този манш и завършиха в този ред.

 


В. Николов (6) и М. Колев (3) начело в трети манш / снимка: Каролина Шулейевска

 

В третия манш, Виктор Николов и Максимилиян Колев се бориха за първото място още от старта на манша, като Николов надделя и това му донесе победата в състезанието. Сериозно предимство за него бе и факта, че въпреки добавените максимални 20 кг баласт, той бе далеч под минималните 79 кг, което дава сериозно предимство при картове като 270-кубиковите Sodi GT5, разполагащи с 9 к.с. мощност. По-назад в колоната, Барболов проведе титанична битка да остане на третото място, тъй като неговия карт далеч не бе от най-конкурентните, а Михаил Великов беше много бърз и напорист и притискаше бъдещия шампион до последния метър. Барболов не се огъна и блокираше всички атаки успешно и удържа третото място, което се оказа решаващо за класирането в състезанието и битката за титлата. Николай Димитров, който в ранния етап от манша се намеси в борбата на Барболов и Великов, в крайна сметка остана дори зад Калоян Костадинов, а Стоян Момчилов завърши последен в манша.

 


Б. Барболов (5), М. Великов (11), Н. Димитров (7) и К. Костадинов (1) в трети манш / снимка: Каролина Шулейевска

 

Преди началото на този последен 8-и кръг, Борис Барболов имаше преднина от 2 точки в класирането пред Данаил Варсано. Резултатите от трите манша оформиха подреждането в състезанието по начин, по който Барболов и Варсано се оказаха с напълно равни точки на финала на шампионата, но по следващия показател – броя победи – Барболов с неговите 2 през този сезон надделя над Варсано, който е само с една. Това донесе шампионската титла на Борис Барболов за 4-и път (след като той спечели предишните три през 2011, 2017 и 2018 г.), а Варсано се задоволи с второто място. Калоян Костадинов завърши шампионата на третата позиция и така оформи топ 3 в генералното класиране за сезон 2020 при пилотите.

 

След като през 2016 година Борис Барболов изгуби титлата с равни точки и дори равен брой победи с шампиона Йордан Пенчев, и всичко се реши по брой втори места в състезанията (2:1 в полза на Йордан Пенчев), тази година той се оказа в същата ситуация, но този път от печелившата страна.

 

При отборите, Калоян Костадинов, който в тази подредба се явява „човека-отбор“, успя да класира тима, в който само той е представител, на трето място. Lotus SF и Pro Racing Team бяха бетонирани на първите две места преди този последен кръг.

 


Радостта на финала на трети манш за Борис Барболов / снимка: Каролина Шулейевска

 

Индивидуално класиране от 8-и кръг:

 

Име Отбор Точки
1 Виктор Николов Iceman Racing 30
2 Максимилиян Колев Iceman Racing 27
3 Данаил Варсано Lotus SF 25
4 Борис Барболов Lotus SF 23
5 Тома Маринов Pro Racing Team 22
6 Михаил Великов Velikov Team 21
7 Калоян Костадинов Kostadinov Team 20
8 Красимир Цолов Lotus SF 19
9 Николай Димитров Dimitrov Team 18
10 Павел Петков Benkovski Team 17
11 Стоян Момчилов Benkovski Team 16

 

Отборно класиране:

 

Отбор Точки
1 Iceman Racing 57
2 Lotus SF 48
3 Benkovski Team 33
4 Pro Racing Team 22
5 Velikov Team 21
6 Kostadinov Team 20
7 Dimitrov Team 18

 

Крайно класиране, топ 5 при пилотите за сезон 2020:

 

Пилот Точки
1 Борис Барболов 197
2 Данаил Варсано 197
3 Калоян Костадинов 172
4 Йордан Пенчев 147
5 Тома Маринов 139

 

Крайно класиране, топ 5 при отборите за сезон 2020:

 

Отбор Точки
1 Lotus SF 396
2 Pro Racing Team 246
3 Kostadinov Team 172
4 Shadow Kart Team 170
5 Iceman Racing 137

 


Награждаване, 8-и кръг / снимка: Каролина Шулейевска